Django İle Proje Oluşturmak

Django, MTV mimarisi desenini kullanan, Python programlama dilini kullanan açık kaynaklı web frameworküdür. BSD lisansı ile lisanslanmıştır. Basit bir kuruluma sahiptir, detaylı hata raporu sayfaları ve genişletilebilir bir yönetim paneline sahiptir.

Django Nedir? sorusu bu sitede süper cevaplanmış okumanızı öneriyorum.
Öncelikle Django Nasıl Çalışıyor ? sorusuna cevap bulalım.

“Bir istek web sunucusundan Django’ya geldiğinde, ilk olarak sayfa adresini alır ve ne yapacağını çözmeye çalışır. Bu görev Django url çözümleyici(url resolver) tarafından yapılır. Burada çok fazla bürokrasi yoktur, Django url desenlerinin(patterns) bir listesini alır ve eşleştirmeye çalışır. Bu desenleri yukarıdan aşağıya doğru denetler ve birisi eşleştiğinde ilişkili olan View’a gelen isteği geçirir. Bir mektup ile bir postacı düşünelim, postacı sokakta yürüyor ve mektubun üzerinde yazan bina numarasına göre binalara göz atıyor, doğru numaraya geldiğinde mektubu oraya koyuyor. Django url çözümleyici de aynen böyle çalışıyor.

Görünüm(View) katmanına gelince; tüm ilginç şeyler burada meydana gelir. Bilgi aramak için veritabanına bakabilirsiniz veya kullanıcı verilerinde bir şeyleri değiştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin bir profil sayfasında işinizin açıklamasını değiştirdiğinizde, View iş tanımını günceller ve size bir mesaj gönderir, sonrada şablonlar(templates) aracılığıyla bir çıktı oluşturup kullanıcının tarayıcısına gönderebilirsiniz.”

Burası alıntıdır. Çok güzel açıklama yapıldığı için bunu paylaşmak istedim.

Django ile ufak bir blog yapmayı denedim dün gece, gidişat yolumu ve detaylı kullandığım kaynakları paylaşacağım tabiki github reposunun linkini de. Django’ya olan sevgim bu sene bir dersimizde hayata geçirdiğimiz OBS(Öğrenci Bilgi Sistemi)de kullanmamız ve birçok kolaylığını görmem ile başladı.😊

Kurulum yapmamız gerekenler:

Python(version 3.4.3)

Ubuntu : $ python3 –version ile python sürümünü öğrenebilirsiniz.
Eğer 3.4’ten düşük bir sürüm yüklü ise $sudo apt-get install python3.4 komutu ile kurulum yapabilirsiniz.

-Bir “virtualenv” kurulumu yapmamız gerekiyor. [Virtual environment(Sanal Ortam)]

$ mkdir django
$ cd django/
$ virtualenv -p python3 myvenv
$ source myvenv/bin/activate
(myvenv) ~/django$
(myvenv) ~/django$ pip install django==1.10

şeklinde bir görünüm oluşacaktır.

Git yüklemek gerekiyor.
-Bir kod düzenleyicisi yükleyin.(Atom, SublimeText vs.)

İlk Blogumuz !

(myvenv) ~/django$ django-admin startproject mysite .
(myvenv) ~/django$ python manage.py runserver 
dediğimizde browserımıza http://127.0.0.1:8000/ yazdığımız It Worked! yazısını göreceğiz. İlk çalışan Django sayfamızı oluşturmuş olduk.

Az önce projemizi oluşturduk. Şimdide uygulamamızı oluşturacağız.
(myvenv) ~/django$ python manage.py startapp myblog

Kurulumu ve proje oluşturulum aşaması gerçekten çok eğlenceli ve kolay. Bundan sonra modelleri belirlemek gerekiyor. Modeller için veritabanında tablo oluşturmak diğer adımımız. View oluşturmak, template’leri oluşturmak, CSS ile blogu güzelleştirmek (bu kısımda bana yardımcı olduğu için Ufuk Doğan‘a teşekkür ederim.) adımlarından sonra blogumuz oluşmuş bulunuyor.

Tüm adımlarını uygulayarak süper öğretici bu siteyi yazanların emeğine sağlık gerçekten.
Blogun bitmiş hali Github adresimde: Django-Blog

Kolay gelsin 😍

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir